За разлика от всички правителства, в това не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност. Това заяви президентът Румен Радев пред жуналисти, предаде репортер на "Фокус".

По думите му е нямало да остави Калин Стоянов, ако трябвало да назначи той служебното правителство: "Ако аз трябваше да назначавам това служебно правителство, нямаше да го оставя за министър. За разлика от кабинета "Денков", наше и да го назнача".

"Подписах указа и с него се слага край на един провален политически експеримент – така наречената сглобка. Преди 10 месеца, когато връчвах мандата на Денков, аз го призовах да не го реализира. Това правителство се провали от властолюбие и корист. Взаимните обвинения до вчерашните партньори във властта не ги освобождава от отговорност", допълни той.

Радев отново разкритикува промените в Конституцията, касаещи правомощията на държавния глава. Държавният глава определи като "безочие" критиките от ПП-ДБ затова, че той действал в синхрон с ГЕРБ и ДПС.

Президентът подчерта, че пред страната има множество важни въпроси - Шенген, членството в еврозоната, второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.