В петък, в края на деня, получих това авангардно предложение от г-н Главчев. Защото аз съм казвал много пъти, че ако ми подаде човек, на който има доверие - аз веднага ще издам указ. Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за Външно министерство. Това заяви държавният глава пред журналисти във връзка с казуса около Външно министерство, предаде репортер на "Фокус"

Той коментира и отказа на Даниел Митов да заеме поста. 

"Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси. Защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. И това няма как да стане, ако на поста е зам.-председател на партия, която участва в изборите", каза още президентът.

Радев допълни, че в понеделник ще има последен опит за разговори със служебния премиер Димитър Главчев. Той увери, че има множество много добри дипломати, които са готови веднага да поемат министерството. 

"Много е важно Димитър Главчев да успее. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес", категоричен бе държавният глава. 

Той определи като "абсолютна спекулация" твърдението, че Стефан Димитров бил  "негов човек". 

Радев отново разкритикува ПП-ДБ. Повод за острите му думи станаха твърденията, направени вчера от съпредседателите на коалицията, че виждали сделка между държавния глава, Борисов и Пеевски.

По повод договора с "Боташ" той каза, че споразумението е за достъп до терминалите за втечнен газ. Той попита защо правителството на ПП-ДБ не се използвали възможностите за продажба на газ и защо по думите му състоянието на "Булгаргаз" било докарано до фалит. 

Според него за този договор имало две възможности - или Бъгария да продава газ на трети страни, или да се преразгледал.