Президентът Румен Радев коментира, че следващата седмица ще обяви първото заседание на Народното събрание, предава НОВА. По думите му издигането на нови червени линии, и то след изборите, и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата.

"Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство", каза още държавният глава.

Според Румен Радев изминалите избори не са успели да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. "Този вот не даде възможност на никоя партия да управлява сама и не даде възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси", категоричен е президентът.

По думите му България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство. "Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от парламент. Върху него се крепи нашият конституционен модел на управление. Сега е време да се поеме отговорност и за политическа смелост", добави той.

Радев подчерта, че служебният кабинет оставя стабилна управленска основа и се обърна към партиите, които влизат в парламента. "Само за два месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващият редовен кабинет би трябвало да може да преведе страната през зимата, без особено затруднение", допълни държавният глава.

Той отчете пускането на интерконектора и намалените цени на газа и горивата. И обяви за какво има готовност служебният кабинет, ако не се формира редовен. "Служебното правителство разработи мерки и много по-справедливи механизми за компенсации на потребителите за цените на тока и газа и ще ги внесе в парламента. Ще внесе и годишния бюджет", коментира още президентът.

По време на визитата си в Малта държавният глава постави акцент пред европейските лидери на тема "Шенген". "Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство, само заради това, че 11 години, след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички", категоричен е той.