Партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор. Това заяви президентът на Република България Румен Радев пред журналисти след освобождаването на Иван Гешев от поста и назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълнчващ длъжността, предаде репортер на "Фокус".

"Това, което се случва е урок за достойнството и принципите в политиката. Виждаме, че как когато загърбиш тях, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници и в този случай, след назначаването на Сарафов, да говориш, че имаш такива, става изключително сложно"" заяви президентът.

На въпрос дали очаква Иван Гешев да влезе активно в политика, Радев отговори така: "Всеки свободен български гражданин има право да се занимава с политика. Важно е с какъв капитал го прави. Ако Гешев за три години не беше държал тези дела на трупчета, а го беше правил през цялото време, сега можеше да има много по-голям капитал".

На въпрос за поредната ескалация на напрежение в отношенията между България и Република Северна Македония, Румен Радев подчерта, че поведението на Скопие няма да изведе страната на верния път на истинска и пълноценна европейска интеграция. Президентът отчете засилване на стремежа на югозападната ни съседка към лобиране пред европейски институции и държави, чрез което да бъдат прикрити нарушаването на човешките права, липсата на реформи и готовността за начало на преговорите за членство на РСМ.

"Скопие трябва да си научи урока. В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори. Решенията за РСМ не трябва да се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права в страната“, подчерта той.