"МС дава 1, 580 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката", заяви енергийният министър Румен Радев на брифинг в МС, предаде репортер на "Фокус".

По думите му са имали в рамките на МС дискусии и утвърждаване на два важни акта.

"Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика". По отношение на постановлението - предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавана помощ от страна на ЕК", допълни Радев.

"Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на Топлофикация София към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси", каза още той. 

Енергийният министър посочи, че по отношение на Фонда за сигурност и към момента имат над 430 млн. лева налични, за да можем да реализират задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. "Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано", подчерта Радев.