"Вярвам, че европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранно отношение с България", заяви президентът Радев на брифинг пред журналисти по повод поисканото извинение на България от северномакедонския президент за депортирането на македонските евреи, предава репортер на "Фокус". Той допълни още, че те трябва да бъдат освободени от идеологиите на тоталитаризма, за да може ние да имаме един истински пълноценен диалог и свързаност между нашите страни.

"Така всички ще спечелим", категоричен бе Радев. 

"Според мен интересът на президентът на Република Северна Македония към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва на се опира на историческата истина и политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история. История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации. Истината за еврейския въпрос. Истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетия", обясни той.

Държавният глава участва в церемонията по връчване на "Годишните награди за отговорен бизнес 2022“ на Българския форум на бизнес лидерите и връчи призовете в категория "Инвеститор в обществото".