"Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Надявам се този парламент да заработи по-скоро, защото България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство".

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Държавният глава смята, че от партиите зависи дали ще бъде излъчено устойчиво редовно правителство. "Всички издигаха приоритети и цели в много важни за България области и аз се надявам те да ги покажат и на практика" - уточни той.

Президентът ще издаде указ за свикване на Народното събрание в първия възможен момент, след като ЦИК обяви поименния състав на новия парламент. На въпрос дали е склонен да даде повече време на политическите партии за преговори, той припомни какво се случи на предишните избори:

"Аз дадох много време, за да има най-сетне консенсус, най-сетне разбирателство, да се загърби тази остра предизборната реторика. Какъв беше резултатът и особено претенциите към президентската институция. Че какво – президентът иска да управлява чрез служебно правителство, затова разтяга процедурата. Има ясно утвърдени срокове, но нека да заработи Народното събрание – това ще бъде показателно как ще се развива и рулетката с мандатите.

Отсега искам да призова политическите партии да не губят и ден, нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят как да съставят правителство. Още от днес този процес трябва да върви и аз вярвам, че партиите вече са в диалог така че да търсят устойчива формула за съставяне на редовно управление.".

Радев не пожела да коментира какъв знак дават политическите лидери с мълчанието си дни след изборите. 

Президентът посочи като първостепенна задача обединението на партиите около приемането на държавния бюджет, да дадат отговор на наболелите финансови въпроси като приемат бюджета и приемат проектозаконите от Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Всички партии в предизборната кампания настояваха да няма по никакъв начин пипане на данъците, нито да се връщат намалените ставки, да има увеличени разходи и в същото време да запазим 3% дефицит в бюджета. Ето това сложно уравнение сега партиите трябва да го решат" - посочи Радев.

Държавният глава се надява политическите партии, парламентът и следващото правителство да се възползват от всички възможности, които предоставя служебният кабинет за по-задълбочена европейска интеграция.

"Сега от политическите партии в парламента ще зависи дали тази година ще успеем да се присъединим към Шенген – нещо, за което служебното правителство вече получи конкретна дата. От партиите зависи дали и кога България ще бъде готова да се присъедини към еврозоната.

Надявам се, предвид и проблемите в сигурността, политическите партии да загърбят най-сетне пустословието по отношение на модернизацията на Българската армия. Да погледнат съвсем трезво и всеобхватно на превъоръжаването, с грижа за хората в армията, за тяхната мотивация и подготовка" - заяви още Румен Радев.