Българските спортисти вдъхновяват и възпитават не едно поколение със своя пример за професионализъм, всеотдайност, несломима воля и родолюбие, а успехите им обединяват цялата нация. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на стогодишнината от основаването на Българския олимпийски комитет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта в приветствието си, че постиженията в българския спорт вдъхват чувство на гордост, вяра и самочувствие, че България не само може да си съперничи с големите, но и да ги побеждава. "Нека не забравяме, че тази 100-годишнина е посветена най-вече на вас. Дълбок поклон за всичко, което ни дадохте през годините“, обърна се Румен Радев към изявените български състезатели и олимпийски медалисти, треньори и спортни деятели, които присъстваха на събитието, провело се в Централния военен клуб.

Обществото ни все повече осъзнава, че има огромна нужда от спорта, за да преодолее предизвикателствата, пред които е изправено, каза още държавният глава. По думите му успешните нации в бъдещето ще бъдат тези, които развиват не само наука, индустрия и високи технологии, но и инвестират в здравето и в развитието на граждани с висок морал и психическа устойчивост, подготвени да работят при големи натоварвания в силно конкурентна среда, като запазват уважението към опонента. Това означава и развитие на спорта и популяризиране и утвърждаване на олимпийските принципи и ценности в ежедневието на обществото.

Сред гостите на събитието бяха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, Спирос Капралос - президент на Европейските олимпийски комитети и президент на Гръцкия олимпийски комитет, Ненад Лалович, президент на Световната федерация по борба и член на Международния олимпийски комитет. "Олимпийските игри вече далеч не са само най-големият световен спортен форум. Те се превърнаха в силен инструмент за сближаване, разбирателство и съгласие“, подчерта държавният глава. Той посочи и че страната ни подкрепя каузата на Международния олимпийски комитет олимпийското движение да продължи да бъде неотменима част от усилията за постигане на мир, сигурност и стабилност и за утвърждаването на непреходните хуманни ценности.

За изключителни заслуги за развитието на българския спорт, олимпийското движение и 100-годишнината му Румен Радев удостои Българския олимпийски комитет с Почетния знак на президента. Отличието бе прието от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която връчи на държавния глава медал на БОК по повод годишнината.