Подкрепата на Федерална република Германия за реализация на българските външнополитически приоритети в процеса на европейска интеграция, присъединяването ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е особено ценна за България. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 отличи посланика на Федерална република Германия в България Кристоф Айххорн с орден "Мадарски конник“ първа степен. Дипломатът бе удостоен с държавното отличие за особено големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-германските отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"За мен е истинско удоволствие да отлича не само един прекрасен германски дипломат, но и голям приятел на България“, подчерта държавният глава в словото си и отбеляза, че в рамките на своя мандат у нас с енергия и всеотдайност посланик  Айххорн е успял да даде допълнителен тласък за възходящото развитие на отношенията между България и Федерална република Германия на високо и най-високо политическо ниво.

Румен Радев открои нарастващия въпреки трудностите, породени от пандемията от COVID-19, стокообмен между България и Германия, който достига 10 млрд. евро. По думите на президента това се дължи до голяма степен и на активността на посланик Айххорн, неговите срещи и подкрепа за германския и българския бизнес, както и активният му обмен с Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Отношенията между България и Германия далеч надхвърлят търговско-икономическото ни сътрудничество“, подчерта още президентът Радев и изтъкна отличните двустранни връзки и взаимодействие в областта на образованието, науката и културата, които дават възможност на младите хора в България да се докоснат до красотата и богатството на германските език и култура.

На церемонията на "Дондуков“ 2 Румен Радев отбеляза и значението на голямата българската общност във Федерална република Германия за развитието на двустранните отношения. Стотиците хиляди български граждани, които учат и работят в Германия, допринасят за още по-голямо задълбочаване на връзките между двата приятелски народа.

Посланик Кристоф Айххорн благодари за оказаната почит и за българското гостоприемство, което е срещнал по време на своя мандат. По думите му в българо-германските отношения имат голям потенциал, който може да се реализира с подкрепата на двете държави. Дипломатът отбеляза също така, че само заедно европейските държави могат да преодолеят огромните предизвикателства, пред които са изправени днес Европа и светът.