Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) стартира инициатива Европейската комисия да издаде ясна препоръка към страните-членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС към Руската Федерация. Това съобщиха от пресофиса на Кънев.

Повод за призива на Радан Кънев е случаят с Алексей Алчин, руснак, който през последните осем години живее във Варна, България. Той участва в демонстрациите срещу войната в Украйна, започната от Владимир Путин на

24 февруари. Алчин стана известен, след като запали руския си паспорт в знак на протест срещу действията на Кремъл. Оказа се, че властите в Русия са завели дело срещу него за укриване на данъци в големи размери.

Москва е поискала екстрадицията на мъжа, родната прокуратура е придвижила казуса и в началото на август Варненският окръжен съд излезе с решение, че Алчин трябва да бъде предоставен на режима на Владимир Путин.

Оказва се, че руските власти са образували дело срещу него и се обръщат към българското правителство с искане за екстрадицията му. За най-голямо съжаление българската прокуратура се подчини на това искане и дори задържа Алчин, докато първоинстанционният съд във Варна се произнесе в полза на екстрадицията, без да аргументите на защитата, че Алчин може да бъде преследван по политически причини от Москва.

Радан Кънев смята, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда.

Именно по тази причина, той призовава Комисията, в качеството си на пазител на Договорите, най-малко да издаде ясна препоръка към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация, особено в случаи когато тези граждани опонират на режима в Кремъл.

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски депутат до 1 септември 2022 г.