90 работодатели са изразили готовност да наемат студенти в 13 професионални направления и да разкрият работни места за 730 студенти за учебната 2022/2023 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Добрата новина за студентите съобщи лично министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Университета за национално и световно стопанство, където бе гост на официалното откриване на новата учебна година, уточняват още от пресцентъра.

Министерството на икономиката и индустрията е предоставило възможност на национално представителните работодателски организации да изпратят предложения за специалности за учебната 2022/2023 г., в които работодателите изпитват недостиг на квалифицирани кадри и същевременно проявяват интерес към това да инвестират необходимото време и средства за обучение чрез практика на своите кадри. Сред най-търсените специалности в професионално направление "Икономика" са: Стопанско управление, Търговия, Логистика и Индустриален мениджмънт, стана ясно от неговите думи.

Университетът обучава кадрите за някои от най-добре платените специалности. Например, най-високата средна месечна заплата в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" стига до 4208 лв. В сектор "Финансови и застрахователни дейности" средното възнаграждение на месец е 2 749 лв.

Новата учебна година в УНСС бе открита от министър-председателя Гълъб Донев. На тържественото събитие присъстваха още министърът на електронното управление Георги Тодоров, както и представители на академичната общност на университета, допълва пресцентърът.