Пети ден продължават протестите на миньори и енергетици. Засега пътните артерии остават блокирани.

Блокадата на автомагистрала "Струма“ при километър 59 продължава, предаде репортер на "Фокус“. Протестиращите отстояват исканията си, вписани в декларация до Министерски съвет и Народното събрание.

Исканията са в шест точки. Сред тях са: Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната; Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023; Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050 година със задължително участие на социалните партньори; Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 година, до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

Протестиращите настояват за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в Териториалния план на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти, както и категорично отпадане от Териториалния план на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Организаторите обявиха, че най-малко по 100 протестиращи ще са на магистралата при пътен възел "Бинека", като движението е спряно и в двете посоки. Полиция и жандармерия охранява блокирания участък и подходите към него.

Направен е график за редуване на протестиращите по 8 часа - тези, които не са в дежурство и на смяна, са на АМ "Струма". 

Вчера от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Николай Денков ще пътува до Раднево, където трябваше да се срещне с недоволните граждани. Няколко часа по-късно от правителството излязоха със съобщение, че премиерът Николай Денков и министрите на енергетиката, регионалото развитие и благоустройството и икономиката и индустрията ще бъдат на срещата в парламента. 

В уведомлението се посочва, че правителството не е получило отговор от синдикатите и протестиращите дали ще се явят на срещата в Раднево. 

Така днес в 11:00 часа се очаква правителството и депутати от управляващото мнозинство да се срещнат със синдикатите, енергетиците и миньорите. 

ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС също ще участват в срещата. Това бе потвърдено в официално съобщение по медиите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви за "Фокус", че бизнесът също има насрочена среща с премиера и енергийния министър Румен Радев. Резултатите все още не са обявени.