Ако много искате да хванете евтин билет, не бива да летите в петък, неделя и понеделник. Най-евтини са билетите във вторник, четвъртък и събота. Това каза журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя даде съвети за пътуващите със самолет, както и някои хитрини за по-евтино пътуване.

Вечерните полети са по-евтини заради по-слабия пътникопоток в тази част на денонощието. Цените на билетите по време на празници пък са драстично по-високи. "Пътувайте след празници. Авиокомпаниите и летищата опустяват след Коледа, Нова година или след ученическата ваканция. Януари, особено втората му половина, винаги се явява един от най-евтините месеци. Ако пътувате извън сезона, където и да е, ще ви излезе по-евтино“, обясни Гигова.

Тя посъветва билетите да се закупуват единично, независимо от броя пътуващи. "Билетът винаги е по-скъп, ако търсите за трима.“

Магдалена Гигова обърна внимание, че в някои случаи билетът, закупен отделно за отиване и връщане, излиза по-евтино, отколкото комбинирания билет отиване и връщане. Разходите за пътуването трябва да бъдат пресметнати. "Понякога си купуваш билет за 10 евро и после се оказва, че нискобюджетната компания лети до някое летище, което е малко и много извън града. Не ти е удобен транспортът, трябва да си вземеш такси и горе-долу билетът в един момент ти излиза, колкото с другата компания“, обясни пътешественикът.

Тя посъветва търсенето и закупуването на билет да се прави в режим "Инкогнито“. "Сайтовете "помнят“ през бисквитките и знаят, че в един момент си си купил скъп билет. Така започват да предлагат само скъпи билети“, поясни тя.

Застраховка "Отмяна на пътуване“ според нея е задължителна за по-далечни дестинации.

По-нискобюджетните авиокомпании предлагат клубни карти, чрез които потребителите ползват отстъпка.

Полезни при търсенето на изгодно пътуване са сайтовете, сравняващи цените на билетите, които различните авиокомпании предлагат до определена дестинация.

"Понякога, когато пазарувате от такъв сайт, се предлага хотел или билет със значително намаление. Тогава наистина получавате едно реално намаление“, допълни Магдалена Гигова.