Пускат участъкът от 7,5 километра, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра след около половин месец, по Великден, съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде репортер на "Фокус".  Днес министър Иван Шишков инспектира пътя Видин - Ботевград, в участъка преди село Новачене, в посока Видин. 

По думите на служебния министър, всеки километър магистрала и скоростен път в този регион на България са изключително важни. Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин – Ботевград и е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.,  припомни Шишков.

В момента се работи интензивно по отчуждаванията на места, на други места по строителството, а на трети - по одобряване на ПУП /Подробния устройствен план/.

Според министър Шишков, проектирането и строителството на скоростния път Ботевград – Видин е трябвало да се случи много по-рано. По думите му, тепърва се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план, защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има и одобрен ПУП.

Министър Шишков каза още, че на строителя са изплатени 75 млн. лева. В началото на февруари служебното правителство отпусна над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Инспектираният участък също попадна в обхвата на това решение.

За четвъртък е предвидена проверка на магистрала "Европа", като шест или седем километра от магистралата до ГКПП "Калотина" ще бъдат пуснати за движение също за Великден, добави регионалният министър. Очаква се обходът за Бургас също да бъде завършен за Великден.

Проверките на регионалното министерство по пътищата ще продължат. При предишни инспекции бе установено, че в отсечка от автомагистрала "Хемус" е спестен повече от  30% асфалт. Нарушения в строителството бяха открити и на Северната скоростна тангента. Липси в асфалта бяха установени и на магистрала "Тракия", а в участъка Юндола -Лъки беше констатирано опасно разширяване на пътя.