Първият опит да се съберат всички браншови организации в земеделието на една маса завърши неуспешно. Срещата бе инициирана от Министерството на земеделието като на нея присъстваха над 40 браншови организации. Тя бе свикана с цел да се съберат конкретни предложения за критерии за представителност на браншови организации в секторите "Растениевъдство“, "Животновъдство“ и "Преработватели“, съобщиха от Министерство на земеделието.

"Необходимо е да има функциониращ регистър с ясно представителство на браншовите структури в аграрния сектор“ посочи министърът на земеделието Явор Гечев, след като изслуша становищата на присъстващите. И уточни, че министерството няма за цел да взема страна на една или друга организация, още по-малко да създава еднолично правила и регулации по темата за представителност на браншови организации, но е важно да има диалог в сектора.

Въпреки, че по-голямата част от представителите на организациите подкрепят започването на конструктивен диалог в сектора по темата за представителността на бранша, представители на четири организации решиха да нарушат добрия тон на срещата и предизвикаха провокации в залата. В края на срещата повечето организации заявиха готовност да продължат диалога по темата по сектори.