Парламентарната рулетка се завъртя. Президентът Радев стартира консултациите с парламентарнопредставените партии. Днес на "Дондуков" 2 отидоха ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Консултациите с ГЕРБ-СДС

Първата среща за деня бе с най-голямата парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Изненадващо на нея дойде лично лидерът Бойко Борисов, придружаван от Томислав Дончев и Делян Добрев. Пред държавния глава той категорично заяви "Не виждам как нещо може да се получи освен с първия мандат". Борисов изрази и притеснение за ниската избирателна активност, но и подчерта, че партиите се държат така "все едно предстоят избори".

След разговорите с президента Борисов застана и пред журналистите. Там той каза каква е единствената според него възможно формула за съставяне на редовно правителство.

"Носим си отговорностите и ще предложим правителство, което ще бъде на малцинството. Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ", заяви Борисов.

Той отново категорично подчерта, че изборите са лошо, но все пак възможно решение. И призова: "Всички трябва да направим крачка назад. Имаме една-две седмици да премислим".

Лидерът на ГЕРБ-СДС заговори и за промяна на избирателната система, казвайки, че настоящата е ощетила оглявяваната от него парламентарна група след последните избори, взимайки депутати и презразпределяйки ги към най-малките формации, въпреки убедителната победа от над 11%.

Консултациите с ДПС

Втората среща за деня бе с парламентарната група на ДПС. Изненадващо обаче този път нито един от лидерите на Движението не дойде лично на "Дондуков" 2. Нито председателят на ПГ Делян Пеевски, нито председателят на партията Джевдет Чакъров дойдоха на разговорите.

Вместо тях разговорите водеха заместник-председателите Йордан Цонев, Искра Михайлова, Хамид Хамид и Халил Летифов. В началото на консултацията Йордан Цонев заяви "Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителите".

Той обаче отправи и призив към президента Радев да влезе в ролята на медиатор между политическите сили в опит да бъде намерен изход от ситуацията и да бъде излъчено редовно правителство.

От ДПС също не пропуснаха да коментират ниската избирателна активност.

"Изборните резултати и ниската избирателна активност категорично говорят за нарушено доверие към политическите субекти, даже в частност и към политическия процес в страната. Това е тенденция, която се развива в последните три-четири години и се дължи на факта, че в страната политическите сили се отдалечават от дневния ред от институциите", заяви Йордан Цонев.

След консултациите от ДПС не дадоха изявление пред медиите. 

Консултациите с ПП-ДБ

Трети и последни за деня бяха от парламентарната група на ПП-ДБ. Коалицията отиде на "Дондуков" 2, начело с бившия премиер, а по настоящем лидер на групата, Николай Денков. С него бяха Кирил Петков, Божидар Божанов и Кристина Петкова.

Пред президента Денков заяви, че отговорността за реализирането на първите два мандата стои единствено пред ГЕРБ-СДС и ДПС, като отбеляза, че според изборните резултати ПП-ДБ ще бъде опозиция.

Президентът Радев не пропусна да попита лидерите на ПП-ДБ дали биха влезли в управленска конфигурация с останалите опозиционни сили, след като вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е възможно правителство да бъде съставено с третия мандат, ако той бъде връчен на "Възраждане", между всички политически партии, с изключение тези на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Тук обаче Денков категорично отхвърли тази хипотеза, казвайки, че "Възраждане" има съвсем различна представа за това как трябва да се развива държавата, така не виждаме как нашите приоритети бихме могли да ги развиваме с тях“.

След консултациите лидерите на ПП-ДБ се спряха и пред журналистите. Денков заяви, че Борисов не може да очаква подкрепа от третата политическа сила.

"След цялата кампания, след като свали две правителства. Не виждам с какви очи може да иска подкрепа на това, което той поставя", категоричен бе лидерът на коалицията.

И препотвърди позицията, дадена след изборите, че ПП-ДБ ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание.

Утре консултациите продължават. На "Дондуков" 2 ще отидат "Възраждане" и БСП. Срещите са от 9:00 и от 11:00 часа.