Девет наказателни производства за купуване на гласове в страната по време на изборите за 48-о Народно събрание. Най-много случаи, концентрирани на територията на една област, са в Плевенско. Първите две присъди по бързото производство бяха прочетени за два дни. 720 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР преди и по време на изборите. Образувани са общо 77 наказателни производства, 9 от които са само в деня на вота, съобщиха от NOVA.

Първата присъда по бързото производство за купуване на гласове е за 57-годишен мъж от село Ставерци. Полицията го задържа в петък със списък с лични данни на хора, а след самопризнания в деня за размисъл се стигна и до споразумение с прокуратурата.

"Ние правихме скоро сватба и си направихме списък, защото предстоят… избори. А, не избори, а сватба. Наистина съм ошашавена. Този списък си е останал вкъщи. Той е направен формално за хората, които сме поканили", обясни Даниела Иванова.

Тя е съпруга на общинския партиен лидер. Осъденият 57-годишен мъж е популярен  в селото като Самир. Съпругата му извади списъка за разходите по споменатата сватба, заради която станала грешката с ареста.