Обществото е в ступор. Не дава ясен знак на политиците. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

"От една страна Петков, Василев и Иванов знаят, че трябва да има правителство, но губят, ако са с ГЕРБ. Борисов знае, че в правителство с ДПС, БСП и ИТН губи преди местни избори. Има раздвоение между водещите политици. Добър вариант няма, има по-малко лош“.

По думите му избирателите на ГЕРБ са по-склонни да приемат коалиция с други партии, ако няма възможност с ПП-ДБ, докато при вторите по-скоро вариант са нови избори. Според Симеонов БСП и ДПС предпочитат да са под някаква форма във властта, докато от "Възраждане" биха предпочели нови избори. Пореден вот заявяват, че искат и около 20 на сто от избирателите, сочи последното проучване на "Галъп интернешънъл". Въпреки това предпочитан вариант е правителство между първите две коалиции.

На въпрос какви позитиви и негативи носи номинацията на Мария Габриел за министър-председател, Първан Симеонов отговори, че слабите страни са повече политически, отколкото социологически. "Такива решения от страна на Бойко Борисов сме виждали – още от същото", посочи социологът. Относно положителния момент при кандидатурата на Габриел, Симеонов отбеляза, че ще се разчете добре навън – еврокомисар и ще се приеме като по-евроатлантическо решение. "Мария Габриел е златната среда на предпочитанията на българите", отбелязва социологът.

"Големият проблем на Борисов е, че каквото и да направи - няма да е убедително. Ако той направи колаборация с ДПС, БСП и Слави Трифонов преди изборите, ПП-ДБ имат силна карта. На Борисов не му се ходи към това правителство. Тръгнат ли да правят правителство, всички ще губят“, смята Симеонов.

По думите му, ако отидем към поредни избори, ГЕРБ и ДПС нямат какво да губят. ДПС са си ДПС. Градските либерали и най-вече ПП губят, ДБ може и да оцелеят, но не без рани. В нови избори ще се отвори ножицата в полза на ГЕРБ спрямо ПП-ДБ.

Заявката на Мария Габриел, че ще поиска оставката на Иван Гешев социологът определи като "опит на Борисов да излезе от ситуацията и да се покаже като прозападен човек“.

Ива ДОЙЧИНОВА