Избирателят може да улесни партиите като даде ясни мнозинства, но може и доста да ги затрудни, ако се случи патова ситуация между промяна и статукво. Това обяви Първан Симеонов, изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан“, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ако се получи патова ситуация между тях, при това с немалък резултат на една радикална партия, каквато е "Възраждане“, това означава на практика, че може утрешното Народно събрание да е по-трудно и пъзелът отново да се разбърка“, прогнозира социологът.

"Има такъв народ“ ще трябва доста да се потрудят, за да осигурят преминаването на бариерата, отбеляза Симеонов.

"Проблемът ще бъде мобилизацията на привържениците им, защото те нямат много тесни партийни структури и т.н., и трябва да работят през такива мобилизационни моменти, ярки, телевизионни, протестни, и ще трябва да дебнат за такива моменти, за да включват отново тези механизми“, допълни той.

Попитан кой ще замести ИТН, социологът отбеляза, че в българската политика постоянно има нови политически проекти, базирани главно около една личност, проекти, които се държат протестно или наказателно.

"И този път има. Интересно е да се наблюдава проекта на г-н Стефан Янев. Той има любопитна тактика. Тактика на явно съзнателен отказ от яркост. Г-н Янев не е особено ярък. Той вероятно разчита на две неща в тази ситуация – че в тази прекалено ярка политическа ситуация, която се характеризира с постоянна драма, на хората ще им се прииска нещо по-спокойно. И второ, той разчита на това, че липсата на яркост означава, че той, без особени изпитания, скандали и т.н., които съпътстват политическия живот неизменно, той ще може да продължава да се възползва от първоначалното си ускорение от пролетта на тази година, когато той се позиционира на една сравнително популярна в България гледна точка, тя е леко проруска, даже не толкова леко проруска. За добро или зло, тази гледна точка има своите привърженици в българския политически живот“, отбеляза Първан Симеонов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цярото интервю четете в раздел "Мнение"