Доста неприятна година и във външнополитически, и в икономически, и във вътрешнополитически план. Това каза в интервю за годишния обзор на Радио "Фокус“ политолога Първан Симеонов.

"Годината може да се раздели условно на две – първото полугодие, доминирано от правителството на Кирил Петков, и следващото полугодие, второто, доминирано от политическа нестабилност. Но боя се, че основният знаменател на тази година, обединяващ и двете полугодия, беше за съжаление войната", заяви Симеонов.

Според него България остава в капана на чакалнята за "Шенген“.

"Въпросът е да не стават по-сериозни кризите. Ако се редуват, не е нещо, което не сме виждали. Както се казва, пак в добрите стари "Фейсбук“ мъдрости – живели сме в криза, не е нещо особено. Извинявам се, но ние сме българи в крайна сметка, оцеляващи същества и преди всичко в последните 30 години сме скачали от криза в криза. Т.е. въобще не сме изнежени и сме, струва ми се, подготвени, макар че може би вече поредицата от кризи носи умора. Та, ако е поредица – ок, обаче ако ескалира, е лошо", каза в заключение Първан Симеонов.

Цоня Събчева