"Ако освободят Иван Гешев, те му развързват ръцете още повече. Има хора, които виждат в него политическо бъдеще. Има ниша за нова консервативна сила. ГЕРБ избързаха малко, но това им отваря нов шанс. Изцяло политическа е битката Гешев-Сарафов. Това е опит на ГЕРБ-СДС да си изчистят имиджа". Това заяви политологът Първан Симеонов от "Галъп" пред NOVA News.

Според него сега идва времето на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че сега е времето за конституционни промени. Политиците сега са раздвоени, защото хората искат правителство, но искат да се харесат "на своите хора". Това, което направи Гешев, постави в шах всички, но увеличава шансовете за съставяне на правителство, смята Симеонов.

За парламентарната реалност и събирането на мнозинства политологът каза, че ИТН имат политическа своенравност и може да се откачат като помощно колело. Гешев има точно позициониране, той е подготвил позициите си за тази война – той е със САЩ, с Израел, против Путин.

Според Евелина Славова от "Тренд" "тази война (в прокуратурата) ще има много епизоди. "Може би много по български се случва цялата ситуация, говорим за институции и такъв тип "заплахи, аз се страхувам, ти се страхуваш… Никой не е в добра ситуация, всеки трябва да прецени по-малкото зло. Ще има и въпрос към Гешев - защо си мълчал досега", каза Славкова.