"Финансираме Черноморието по Плана за възстановяване с около 24 млн. лв. 309 фирми от 15 общини по морето са сред първите, които печелят средства по "Технологична модернизация“ и "ИКТ решения и киберсигурност“ – пилотните процедури за България по Плана за възстановяване и устойчивост“. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод завършването на първия етап от сключването на договорите за финансиране на първите 2552 български фирми, спечелили средства по ПВУ, съобщиха от Министерството.

Шампионът на Черноморието, по думите му, е Област Варна. Там 215 фирми от 8 общини ще получат около 14 млн. лв. по двете мерки. Средствата си поделят компании от Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Провадия. По "Технологична модернизация“ одобрени от областта са 47 фирми за 10.7 млн. лв., а по "ИКТ решения и киберсигурност“ – 168 фирми за общо 3.2 млн. лв.

В Област Бургас резултатите също са отлични, по думите на министър Пулев, като финансиране от над 10 млн. лв. по двете процедури ще има за 94 микро-, малки и средни предприятия от 7 общини. Освен от областния град Бургас, одобрение на проектите са получили фирми от Айтос, Карнобат, Поморие, Приморско и Средец. По процедурата за "Технологична модернизация“ одобрените фирми от областта са 32 за общо над 9 млн. лв., а по мярката "ИКТ решения и киберсигурност“ – 64 проекта за общо над 1 млн. лв.

"Първите фирми, които ще получат финансиране по ПВУ в България, са общо 2552. Няма област в България, до която да не достигне финансиране“, коментира още министърът, като обясни, че на първи етап по "Технологична модернизация“ 953 фирми ще получат общо 260 млн. лв., а по "ИКТ решения и киберсигурност“ бюджетът от 30,6 млн. лв. ще стигне до 1599 фирми.

"До края на месеца ще бъдат подписани всички договори по процедурата "Технологична модернизация“. По втората са изпратени покани към 750 фирми, като се очаква сключването на договорите им да започне още този месец“, каза министър Пулев.