Психолозите на БЧК в цялата страна са оказали психосоциална подкрепа на повече от 50 000 души, пострадали при наводнения и кризи, съобщиха от организацията.

Работата на психолозите е с цел да помогнат за облекчаване на непосредственото психическо страдание след преминаване на първоначалния шок.

234 души, пострадали от наводненията в община Карлово са получили психосоциална подкрепа от психолозите на Червения кръст. Преживяното в подобни ситуации често води до т.нар. "травматичен стрес“. Екипите на организацията продължават да работят на място с посещения по домовете най-вече на възрастни, самотни и трудно подвижни хора.

От началото на конфликта в Украйна до момента, психолозите на Българския Червен кръст са оказали психосоциална подкрепа на повече от 50 000 украински граждани, потърсили закрила у нас. 8334 от тях са деца до 16 г., някои от които с аутизъм и специални потребности.

Според Световната здравна организация всеки пети преживял военен конфликт, е засегнат от психическо страдание. За тези хора е от водещо значение получаването на адекватна подкрепа, за да бъдат предотвратени дълготрайни последици както върху тях, така и върху техните семейства.