Частните уроци са огромна червена лампа, която свети години наред и показва какво се случва в образованието ни, доколко то е адекватно, какво мерим с изпитите. Това каза Яна Алексиева – психолог и изпълнителен директор на Асоциация "Родители“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

В частните уроци се инвестират не само пари от страна на родителите, но и време и напрежение от страна на децата, посочи тя. "Те се приучават, че ходиш на училище, но след това допълваш от доста ранна детска възраст с множество частни уроци, които допълват, не надграждат знанията в училището. Много често изпитната форма не съвпада с преподавания в училище материал. Нашите наблюдения са, че след седми клас много деца спират да ходят на извънкласни занимания – спорт, музика, защото наистина времето не стига“, каза Яна Алексиева.  

Записвайки децата на частни уроци единствено по български език и литература и по математика, тъй като изпитите след седми клас са по тези два предмета, родителите оставят всичко друго на заден план. "В крайна сметка непрекъснато говорим все повече за компетентности, за учене, за умения, за наука. Кога точно се случва по пътя това учене, когато ние фокусираме децата си още в четвърти клас с нещо, което е абсолютно необмислено?“, попита тя.  

Много често децата в тази възраст знаят какво искат, отбеляза Алексиева. "Нека не ги подценяваме и нека да обсъдим с тях защо ние искаме друго или защо те искат определено училище и спокойно да преминем през това. Училището и семейството би следвало да са онази безопасна зона, в която детето да се научи и на неуспехите, и на ученето, и на задълженията“, допълни изпълнителният директор на Асоциация "Родители“.