Увеличават се жертвите на домашно насилие физическо и вербално. Това каза психологът Михайлина Абрашева, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Те се увеличават и поради друга причина – освен, че живеем в нестабилно време, поради това, че пораснаха децата, които са презадоволени. Тоест, те вече изграждат семейства, имат взаимоотношения сериозни. И както виждате случаите, сводката с изключително трудни, неприятни случаи е предимно с млади хора“, уточни тя.

Голяма част от насилниците са млади хора, отгледани не само в нормални условия, а в повече от нормални условия, презадоволени в определени, в материалния свят, получили всичко, отбеляза психологът.

"Обичайно насилникът не се изгражда, както си мислим, в тежка семейна среда, поне съвременният насилник. В съвременния свят някак си насилието идва от невъзможността да преодоляваме трудностите, която невъзможност ние научаваме, тоест, невъзможността да се научим да преодоляваме трудностите идва още от детските години. Не сме научили, младите хора не са научени, че за да получиш, трябва да дадеш, както и да се бориш за връзката, да преодоляваш трудности, да правиш компромиси“, допълни Абрашева.

Трудно е да се помогне на хората, които живеят в условия на физическо или вербално насилие и трябва много време.

"Има хора, които идват един път, почувстват се по-добре, или 1-2 пъти, даваш им кураж, даваш им някакъв тип насока, с която да преодолеят тази зависимост. Това е много силна зависимост. Те винаги смятат, че трябва да се държат по този начин, за да спечелват любовта на човека до себе си. Много е трудно. Изчезват след това. Да речем, след като влезе в светъл период, човекът изчезва, а после разбираш, че са се случили много лоши неща. Много е, тук има една нашенска черта, но мисля, че тя е европейска, не е българска, много не се говори за това“.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“