У нас приносите никога не се признават. Това каза психологът Иван Игов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Психологът отбеляза, че от самото начало на прехода обичаме да заклеймяваме лидерите си. "През няколко години се появява някакво успешно правителство, което ни води напред. След това тези хора, които все пак са направили нещо за държавата, вместо да им се посочат грешките, защото всеки човек, особено в управлението, греши, не им се признават приносите“, коментира той.

Игов даде пример. "Нека ви дам пример с Петър Стоянов. В исторически план той направи страшно много за България, тогава, когато наистина беше предишната наистина тежка криза. В момента, в който се постави въпросът дали той не може да бъде кандидат отново за президент, върху него се изсипа толкова много боклук, че като всеки интелигентен човек той се отказа. Но това е само едни пример“, поясни той.

"На всички нива сме силно фрустрирани и поради тази причина, вместо да се отдръпнем от емоциите си, да ги погледнем отстрани, както се прави в нормална житейска фрустрация, и да се опитаме да намерим алтернативи, ние постъпваме агресивно. Виждате, че при първата криза някакви хора излизат по площада, започват да говорят агресивно, започват навсякъде по медиите да се подмятат обиди, закани и какво ли още не. Това вече продължавам много, много време“, заяви той.

По думите му основната причина за случващото се е, че няма лидери. "Дори и тези хора, които имат лидерски потенциал у нас, много лесно и бързо бяха стигматизирани, т.е. върху тях се натрупаха обиди, послания, които изкривиха образа им в очите ни и в края на краищата няма наистина един истински лидер, който да застане и да каже какво да се прави“, обясни той.

Според него много хора казват истински и верни неща, но по-често се чуват обидите и заканите, не и отговорните хора, които казват какво може да бъде направено.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".