Все повече хора от младото поколение между 18 и 39 години живеят на семейни начала. От 8 на 17,4% е нараснал броя им между двете преброявания. Това каза психологът Михаела Джоргова от гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Бракът е посвещение, отговорност и грижа за човека до нас, а все повече хора бягат от тази отговорност. Това се отнася особено за мъжете, посочи тя. "Културата на свобода, на индивидуализъм не търси това. Отгледаните от един родител деца, израснали в разбити семейства, не вярват, че бракът е нещо добро. Именно затова е важно да говорим, че е възможно да имаш щастлив брак и трайни взаимоотношения, но като всяко нещо в този свят, има нужда да се научим на това, да придобием някои умения, да видим защо бракът е ценност“, обясни Михаела Джоргова.

По думите й, ако човек търси трайна връзка, бракът е по-добрият вариант да я получи. "Когато сключваме брак, ние съзнателно решаваме, а когато човек съзнателно реши нещо, той е много по-склонен да го следва.“

Сред факторите за успешен брак двойките поставят на първо място приятелството. "Всеки иска другият човек да му е най-добър приятел, да е човекът, на който има доверие, с който може да сподели. За всяко приятелство е необходимо време – да го подхранваш, да прекарваш време, да споделяш, да бъдеш открит, да бъдеш уязвим. Когато хората се раздалечат поради стрес и всякакви други фактори, или пък не знаят как да разрешат някои конфликти, това в един момент създава предпоставка за емоционална или физическа изневяра. Тя е следствие от липсата на близост помежду им“, обясни психологът.

Инициативата "Седмица на брака“ стартира преди 25 години във Великобритания. Днес тя се отбелязва в 30 страни по целия свят между 7 и 14 февруари всяка година. В България тя стартира преди 13 години, разказа Михаела Джоргова.

По време на инициативата "Асоциация общество и ценности“ организира много събития за необвързани и несемейни с цел превенция и подпомага обвързаните да задълбочат близостта помежду си.

"Предлагаме много възможности, като каним специалисти във всяка една сфера да се включат и да направят нещо за брака и семейството. Целта на инициативата е да напомним, че човекът до нас не е даденост, че е нужно ние да мислим в тази посока, да излизаме заедно на срещи, да правим неща един за друг. Тази седмица е повод да си припомним какво ни е накарало да се влюбим един в друг, да си дадем сметка за ценните и важни неща. Ако не полагаме грижи за нашия брак, за нашето семейство, за най-близките си хора, няма гаранция за запазването му“, обясни Джоргова.  

Надежда Динева, която е съосновател на кафе-книжарница "Жираф“, организира редица събития по повод "Седмицата на брака“. Едно от направленията, в които работи Фондация "Жираф“, е да популяризира добротворството, вярата и любовта като начин на живот.