Родителството е дълъг път, изпълнен с много предизвикателства. За родителите, сблъсквайки се с периода на пубертета при децата, предизвикателствата стават още по-големи. През този период децата водят битки с родителите си и се опитват да пренебрегват тяхното мнение. Ролята на родителите обаче остава тази да поставят правила и норми. Това каза за "Фокус" психологът и позитивен психотерапевт под супервизия Нели Кънева във връзка с прибягването на подрастващите към употребата на психоактивни вещества. 

По думите ѝ за един младеж на 12-13 години е много важно да чува т. нар. справедливо "не", тоест кои са социалните норми и кои са границите. И допълни: "Първоначално детето ще ги отхвърля, но след това ще стигне по периода на приемане на тези норми и ще ги приеме за свои".

"Редно е родителят да подходи първо емпатийно, когато хване детето си да се впуска в опасни предизвикателства. Това наистина е период на емоционален хаос за детето. Навлизайки в периода на тийнейджъртвото то изпитва много промени в тялото си. Адреналинът се покачва. Много често децата не могат да разберат какво се случва. Затова родителят на първо място трябва да подходи с разбиране за потребностите на детето си. След това идва моментът, в който въпреки разбирането, родителят трябва да наложи справедливото "не", допълни Нели Кънева.