Съвременният свят има много нездравословни тенденции с развитието на технологиите и изобилието от информация, която ни заобикаля, които ни тласкат към крайности и в психическо, и в поведенческо, и емоционално, и във физическо измерение. Защото всичко, което не е наред във фините нива на мисленето, чувстването, се отразява и във физическото тяло като болести. Това каза Мартина Иванова – психолог, дългогодишен консултант по личностно развитие и холистичен терапевт, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Един от синдромите на това съвременно общество,  FOMO или страхът да не изпуснем нещо, набира скорост особено в последно време и неусетно всички се озоваваме там. 

"Това внася една ужасяваща тревожност, един много силно тревожен фон, който е непрестанен. В един момент когато стресът толкова се впива в нашето ежедневие, когато сме в непрестанна обвързаност със стреса, това ни превежда в множество страхови и тревожни състояния, на невротичности, на социални фобии, на асоциално поведение и в крайна сметка до паник атаки, които станаха ежедневие за много хора“.  

Едно от нещата, които оказват въздействие, е пренасищането на пространството с информация, непрестанната тревожност да си на телефона: да отговаряш, да следиш цялата информация, и това пренасища сетивата, пренасища нервна система, каза още психологът. "Нашата нервна система, нашият мозък не се е адаптирал и няма как да се адаптира толкова бързо към тази динамика, която днешният виртуален свят задава. Ние сме залети от информация, която не е знание, но информация, която умишлено е структурирана по такъв начин, че закача системата ни за търсене на възнаграждение, алгоритмите на социалната мрежа. И тази тревога непрекъснато да сме отговарящи и поемащи това облъчване ни вкарва в дисбаланс.“  

Начинът да се справим с тези състояние на тревожност и паник атаки е една грамотност и култура на вътрепсихичната хигиена, да имаме адекватни работещи инструменти като тактики, подходи, които да използваме ежедневно, обясни Мартина Иванова: "Да имаме грамотността да изчистим емоционалните натрупвания, които сме поели през деня. Защото в един момент те избухват като тревожно разстройство.“  

"Методология за справяне със стреса е да се фокусираш във важните за теб самия неща. Техниките за емоционална свобода са изключително мощни ефективни работещи инструменти за разрешаване на проблемите“, каза още психотерапевтът.