Основната опасност от употребата на райски газ е подценяване на ефектите и недостатъчната информираност. Това каза Росица Станулова, психолог към Превантивно-информационен център по зависимости, в предаването "Денят на фокус" на "Фокус"

Росица Станулова отбеляза, че доскоро се е смятало, че райският газ няма потенциал за развиване на зависимост, но към днешна дата специалистите вече докладват за случаи на пристрастяване. "Това означава много честа употреба, голямо количество, което се отразява вече на ефектите и последиците. За да има по-голям ефект, по-редовно употребяващите започват да го вдишват директно от флакона, което води до изгаряне на устната кухина и белите дробове, по-големи проблемни рискове с дишането. Райският газ води до загуба на връзка с реалността, загуба за усещане на време и място. Употребата на райски газ увеличава налягането на средното ухо и влияе на вестибуларния апарат, от там идва и загуба на равновесие", обясни Росица Станулова.  

Често се наблюдават и фатални последици, свързани със задушаване, предупреди тя. "Употребата на райски газ намалява кислорода в кръвта и води до мегалобластна анемия, която е свързана с усещане за умора и липса на енергия“, посочи още Станулова.  

Смесването на райски газ с алкохол и наркотици може да отключи психотични състояния. "Докладвани са представи и усещане, че някой или нещо подтиква дадения човек, който е изпаднал в такова състояние, към самоубийство. Често има и случаи на самоубийство именно под въздействие на употребата на райски газ и отключване на такива психотични състояния", обясни още психологът.  

От две години продажбата на райски газ е забранена за лица под 18 години. В някои страни, като Ирландия например, вече са криминализирали продажбата на райски газ за лица под 18 години, а други, като Холандия и Дания, са ограничили употребата и провеждат политики по превенция на средата, обясни тя. 

Превантивно-информационният център по зависимости провежда кампании и беседи в училища в столицата и областта по темата с употребата на психоактивни вещества. Разпространяват се информационни материали. "Много сериозен фактор в превенцията на този и други проблеми, свързани с употребата на психоактивни вещества, е работата с родители. Родителите често не знаят, подценяват риска. Преди райския газ беше бумът с употребата на наргилетата, дори в гимназиален етап", каза още Росица Станулова.