Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две десетилетия. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията.

35% от хората казват, че през 2023 г. им е бил искан подкуп. А 30 на сто признават, че са участвали в корупционни сделки.

Стойностите са сравними единствено с нивата на корупция през 1999 г. и 2014 г., когато са двата предходни пика, сочи анализът.

По-голямата част от българите (52,8%) са склонни да участват в корупционни сделки. Тенденцията на нарастване на тази склонност е почти непрекъсната от 2000 г. насам.

Намалява доверието в способността на публичните институции да се справят с корупцията - 67 на сто от българите смятат, че тя не може да бъде съществено ограничена.

Какъв е опитът на бизнеса?

През последните няколко години се увеличават както корупционният натиск, така и действителното участие в корупционни сделки.

Обществените поръчки са значителна част от проблема - 55% от компаниите, участвали в търгове, са убедени, че корупцията им е попречила да спечелят договор.

"Общо взето след 20 години сме се върнали на нивото от 1999 г. Имаме купища реформи и огромни инвестиции, международно сътрудничество, помощ и от новия европейски прокурор.Няма как да имаме 40 регулатори са непопълнени длъжности, хора с изтекъл мандат запълват места, които отдавна е трябвало да бъдат сменени. Имаме започната и недовършена съдебна реформа, имаме полунаправена нова антикорупционна агенция“, каза пред bTV Атанас Русев, директор на програма "Сигурност“ към Центъра за изследване на демокрацията.

Как изглежда политическата корупция?

"За нея можем да съдим по постоянните скандали, които ни заливат. Само от началото на 2024 г. имаме поне два големи с привкус на корупция. Назад във времето те са десетки. На практика нямаме резултати. Ако за административната корупция е имало подобрения, с политическата България изостава много назад“, допълни Русев. 

Той коментира и арестите след акцията в Агенция "Митници“ и връзката на главния секретар на МВР с обвиняеми по случая.

"Целият този случай има много голям политически привкус. Един от поредните предизборни скандали. И директорът на митниците, и главният секретар на МВР са имали не особено регламентирани контакти с лица със спорна репутация. Доколко това може да се обвърже с обвинението за контрабанда предстои да видим, но съм по-скоро скептичен. Самото поставяне на главен секретар на МВР, директор на митници и известен котрабандист в едно изречение и кръщавайки го организирана престъпна група е фантастичен сюжет“, посочи Атанас Русев.