Втори национален протест срещу войната по пътищата затваря пътни артерии в страната. Причината - зачестилите тежки инциденти, съобщава NOVA.

България е на второ място в Европа по брой жертви на пътя спрямо населението. Хората искат спешни мерки и по-сериозни наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

През изминалата седмица от МВР предложиха ограничение на скоростта в части от големите градове и по-строги санкции за шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Протестиращи се събраха на изхода на Хасково към Димитровград. Един от последните инциденти стана именно на пътя за Димитровград. Тогава загина 23-годишният Йордан.

"Ние сме тук като потърпевши. Убиецът на сина ми втори месец се разхожда на свобода. Не са предприети никакви мерки за задържането му", каза бащата на загиналото момче - Ясен. "Протестът е под надслов "Да спрем войната по пътищата". Нашият син падна жертва на тази война", добави той.

За 30 минути беше блокирано движението по пътя Бургас-Созопол. Семействата и приятели на загиналите при пътен инцидент в края на февруари 2020 година Тодор Тодоров от село Росен и кметският наместник Ванча Байлова излизат на протест.

Хората са недоволни от бавенето на делата и неефективните присъди. Настояват за промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата.

"Три години след катастрофата няма справедлив процес, а човекът все още не е в затвора. Издадената му присъда през декември е прекалено малка за нас - ефективно 4 години и 8 месеца. Но ние не сме съгласни", посочи дъщерята на Байлова.

Протест и в столицата. Вълната на масовото недоволство се надигна след трагичния инцидент преди две седмици, при който бяха блъснати и загинаха на място момиче и момче на булевард "Сливница".

"Нашите основни искания са да спре войната по пътищата и избиването на толкова хора. Жокер на държавата е как да го направи", каза Димитър Шиков.

"Безнадеждността у хората е придобила такива високи измерения, че това е единственият начин да изразим нашата позиция. Това е плод на бездействието на институциите", посочи Пламен Манчоров.

Протестиращи затвориха централния булевард в Казанлък. Справедливост  и стоп на войната по пътищата - за това настояваха събралите се на протеста, сред които и майката на 11-годишно момче, което бе убито на пътя от пиян и с положителна проба за наркотици шофьор.

В Стара Загора също се включиха в националния протест. Там почетоха паметта на Мария, която днес трябваше да навърши 19 години, но загина при зловеща катастрофа.