Промяна в законодателството, касаещо бездомните кучета, подготвят кметове на малки общини, градове и села от различни краища на България. По време на последното заседание на Националното сдружение на кметовете на кметства бе създадена и работа група с петима членове, която да опише всички искания, да ги подреди и те да бъдат внесени в новото Народно събрание. Това обясни за "Фокус" Румен Стоянов, председател на Сдружението и кмет на Калофер. Повод за промените е трагичният инцидент в Долна Оряховица, където глутница кучета уби жена. Кметът Стоянов изрази надежда, че предложенията ще бъдат подкрепени от всички негови колеги.

"Може би тук присъстващите колеги сте единствените, които разбирате изцяло проблема. Тази драма ще ни остане за цял живот. Ако отново заложим на стратегии, програми, законотворчество, резултат ще имаме след 5 години", каза по време на форума кметът на Долна Оряховица Йордан Брайчев.

Румен Стоянов уточни, че основната насока на законопроекта ще е за осигуряване на повече правомощия на местните власти, за да могат сами да се справят с проблема.

"Ние това го искаме не само за кучетата, но и за много неща, с които кметовете сами трябва да се справят. Знаете, че в малките населени места нещата с хората са много интимни. Кметовете имат постоянна пряка връзка с тях, но в следващия момент не могат с нищо да допринесат за тях, нищо, че са кметове, те са с вързани ръце, с празни джобове, с никакви права, а само със задължения", обяснява Стоянов и допълва, че децентрализацията, за която се настоява от години, ще е полезна не само за местните власти, но и за цялото общество.

Освен за кучетата, работни групи от НСККРБ ще работят за анализ и предложения за промени в още няколко закона - закон за обществените поръчки, закона за финансите, ЗМСМА и други. Според местните управници реално решение на всички проблеми може да бъде намерено освен с промени и с налагането на различни санкции за неспазването им.

На събранието, което беше в Старозагорския край, присъстваха над 100 кметове от всички региони в страната. Гости на събитието бяха представители на съсловната организация на помощник-фармацевтите, новоизбраните народни представители от всички партии, с изключение на ГЕРБ, които единствени не уважиха поканата.

Луиза ТРАНЧЕВА