Либерализацията на енергийния пазар е закъсняла у нас. Тя трябваше да се случи и да завърши преди около три-четири години и сега вече да сме в ситуация на изчистване на слабостите, които евентуално биха се появили, и всички да бъдем в един нормален енергиен пазар. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Петко Ковачев от "Зелено движение“.

От 1 юли цената на тока за бита ще се определя от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране. От същата дата се премахва и евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

"Това, което се предлага от лятото е стъпка към крайната либерализация, която към момента се очаква да се случи от 1 януари 2026 г. А дотогава създаването на една тарифа подготвя всички нас за това как ще как ще се включим в пазара, тъй като става дума за промяна на цялата бизнес схема на сектор "Енергетика“, съответно на нас като негови клиенти, да сме гъвкави, да избираме най-добрите си възможни цени за различните енергийни планове, които биха ни предложили търговците, лесна и бърза смяна на търговеца. Да можем например през уикендите или когато отсъстваме, независимо че има консумация, да е на по-добри цени. Или ако имаме няколко собствености, да направим пакет за тях. Разбира се, това означава, че има нужда и от още подобряване на енергийното законодателство. В крайна сметка това, което ще се получи, е, че всички ние ще бъдем пазарни играчи и няма да разчитаме някой само да ни доставя енергия на една фиксирана цена. Това също ще означава и че спрямо цените ние ще може да нагодим например кога да работят уредите ни с най-голяма консумация – тогава, когато цените са, разбира се, най-ниски", коментира експертът.

По думите на Петко Ковачев една от възможностите е хората да започнат да променят своите семейни и домашни енергийни планове: "Вместо да очакваме да нагряваме бойлерите си с нощна тарифа, каквато вече няма да има, да се зареждат и загрява водата със слънчевата енергия от средата на деня или от по-голямата, светлата част на денонощието всъщност. Защото видяхме, че дори без силно слънце през януари и февруари има дни, в които производството на енергия от слънцето е по-голяма дори от АЕЦ "Козлодуй“. Така че това изисква промяна и на потреблението, не само на производството. И така пък ще има цени, които ще са реални и няма да ощетяват и производителите. Защото като клиенти на нас може да ни е хубаво да има нулеви цени, но пък тогава няма да има кой да  произвежда, защото никой няма да иска да продава ток на нулева цена".