В НС се дискутират предложения за промени, свързани със "зелената карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се оскъпи двойно. Темата коментира Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

"Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми - кореспонденти, ами седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро "Зелена карта" идват измами, които бг застрахователи в някои случаи са принудени на изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането".

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров пред БНТ.

"Много интересни неща се случиха в комисията по икономика, останах меко казано смутен. на първо четене излезе заместник-министъра на финансите и каза, че нашето национално бюро има определени проблеми и дължи над 30 и няколко милиона по различни претенции от чужбина. Дали всички са измами - едва ли, но нашето национално бюро дължи на другите бюра когато се предявяват претенции за бг превозно средство, предизвикало ПТП в чужбина. Нашият зам.-председател излезе и каза, че тези задължения са намалени до 9 милиона, сега са под 5 милиона, тоест проблемът е решен. Министърката каза ами ние имаме указание да решим проблема, а не да правим законодателни промени. В работната група се появява министъра на финансите, която казва ние се съгласували текстов и ако не бъзе приет текстът на МФ, ние няма да бъдем приети еврозоната и Шенген".

Комисията по икономика беше бламирана заради липса на кворум, въпросът е да не се окажем заложници на политически сценарий, посочи още Димитър Димитров.

Този проблем и двойното вдигане на полицата за "зелена карта" на превозвачите ще се отрази не само на тях, а и на всички обиковени шофьори, предупреди той.