Около денонощие прокурорския син от Перник не е имал гривна за проследяване, каза в предаването “Тази сутрин" журналистът Ивелина Драгнева. Преди дни bTV съобщи, че Васил Михайлов, който е обвинен за побои, е нарушавал домашния си арест и е излизал от жилището. Самият той каза, че е ходил до магазина и на дискотека. След това и проверка в Министерството на правосъдието показа същото. 

От ведомството съобщиха, че ще търсят дисциплинарна отговорност от служителите, които е трябвало да проверяват обвиняемия, а не са го направили. 

“Когато някой наруши пробационната си мярка, той трябва да бъде върнат обратно в ареста по закон. Оказа се, че не е толкова просто. Има процедура, според която трябва сега от прокуратурата да поискат от съда да внесат искане за промяна на мярката му за неотклонение, след това да има мярка в съда, заседание, за да се разгледа и евентуално тогава той да бъде обратно върнато с най-тежката мярка за неотклонение", разказа Драгнева. 

По информация на bTV Васил Михайлов не е имал проследяваща гривна в началото около денонощие, защото не е имало налична и е трябвало да се вземе от друг район.

“Не всеки домашен арест се изпълнява с проследяваща гривна. Трябва да има съответното искане или определение на съда", заяви зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова. 

“Във връзка с излъчения репортаж по отношение наложената мярка за неотклонение домашен арест на обвиняемия Михайлов, министърът на правосъдието Крум Зарков разпореди детайлна проверка. Изискана е информация от териториалната служба по изпълнение на наказанията в град Перник. От предоставената ни информация е установено, че са налице нарушения в изпълненията на електронното наблюдение на лицето, в това число и излизане извън определеното в графика време", добави тя.