Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова е на работно посещение в Брюксел по покана на български представители в Европейския парламент.

На 27.06.2022 г. прокурор Маджарова проведе първа работна среща с г-н Йерон Ленарс, координатор на Европейската народна партия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП. Тема на разговора бе закриването на специализираното правосъдие в Република България и настъпващите от това последици, най-вече за противодействието на организираната престъпност, корупцията и тероризма в национален и международен план. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

На срещата ръководителят на Специализираната прокуратура припомни заключенията на Осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите от 12 държави, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма, състояла се на 28.04.2022 г. Те бяха формулирани в обща Декларация на участниците във форума, изпратена до Комисията LIBE и другите европейски институции, имащи отношение към сферата правосъдие.

Изтъкнато бе становището, че закриването на специализираното правосъдие в страната противоречи на препоръките на ЕС, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, както и на възгледите на професионалните прокурорски асоциации. Закриването на специализираните прокуратури (СП и АСП), имащи компетенции на територията на цялата страна и извън нея, ще върне работата на прокуратурата в 2011 г., ще заличи градената с години специализация - в т.ч. с помощта на най-опитни магистрати от Европа и САЩ, ще обезсмисли натрупания опит и ще наруши ритъма на международното сътрудничество с партньорските институции от ЕС