Наблюдава се завишение на мигрантския натиск у нас от миналата  година, съобщи на брифинг зам.- районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".  Докато през 2021 година установените случаи са били 20-сет, то за миналата 2022 година те са 53.  

"Вероятно заплащането провокира все повече лица да предприемат такава незаконна дейност, каквато е нелегалният превоз на мигранти“, каза прокурор Илиев. Най-често хващаме мигранти по АМ Тракия, но има и такива, които преминават през други части на страната. В района на подбалканската линия също има чести случаи, както и в Карлово. Опитват навсякъде в страната, тъй като вероятно е доходоносно“, каза още прокурор Илиев.

В Районна прокуратура в Пловдив такива дела протичат в спешен порядък. При новите два случая се очаква да бъдат повдигнати обвинения всеки момент, лицата ще бъдат задържани за 72 часа. По-късно ще бъде поискано от съда мярка за неотклонение "задържането под стража“. До момента са разпитани около 10 мигранти.

"В процес на разследване сме дали двата случая имат връзка един с друг, тъй като мигрантите са били качени от района на едно и също бургаско село и са пътували в една посока. За сега няма първоначални данни за връзка между двата случая", посочи прокурор Илиев.