Прокуратурата в Пловдив обявява безкомпромисни и категорични действия в борбата с битовата престъпност и домашното насилие. Това съобщи за Агенция "Фокус" зам.- районният прокурор  Атанас Илиев. Прокурорите изразяват дълбоко притеснение от зачестилите случаи на битова престъпност, както и от тежестта на извършените престъпления, за четири от които информираха днес. 

"Всички такива случаи се стараем да обработваме приоритетно и максимално бързо. Днес, до края на деня предстои повдигане на обвинения и задържане за 72 часа на трима от извършителите, а утре ще се внесат в съда искания на налагане мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях", посочи прокурор Илиев.

"Ще настояваме за втвърдяване на наказателната политика за такива случаи извършени в условията на домашно насилие. Ще разчитаме на тясното взаимодействие и с други институции – полиция, местни власти, неправителствени организации", добави зам.- районният прокурор.

В Пловдив вече е сформиран постоянно действаш Съвет за борба с домашното насилие, в който влизат прокурори от трите прокуратури - Апелативна, Окръжна и Районна, представители на Районен и Окръжен съд и представители на Криминална полиция към ОДМВР. В него се включват местни власти Зонта клуб, Фондация ДА и представители на обществеността. Целта е да се подпомагат пострадалите от домашно насилие и да се предлагат законодателни промени.

Жертвите на битовата престъпност, в частност от домашното насилие, са най-уязвимите членове на обществото – възрастни хора, самотно живеещи хора в малките населени места, както и деца.