Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 3 от НК – незаконно пренасяне през границата на страната прекурсори за производство на наркотични вещества.

Действията по разследване са започнали след постъпили материали от Агенция "Митници“ за това, че на 09.09.2022 г., на ГКПП Кулата, входящо трасе от Гърция към България, в товарна композиция с български регистрационни номера митническите служители са открили кашони със стока, съдържаща лекарствен препарат "Rhimozad“. За него не са били представени документи. При извършени тестове е било установено наличие на веществото псевдоефедрин в таблетките. Общото им количество, разпределено в 154 кашона, е 4 619 990 броя.

Събрани са доказателства, че влекачът и полуремаркето са собственост на българска фирма. Проверяват се откритите в кабината на превозното средство документи за контрабандния товар – фактурата, опаковъчния лист (опис на стоката), международната товарителница. Изясняват се факти, свързани със сделката между дружествата, посочени в документите като продавач и купувач.

Към настоящия момент са проведени разпити на свидетели – митническите служители и водача на камиона, приобщени са веществени доказателства по делото, изискани са записи от камери за видеонаблюдение. Взети са представителни проби на лекарствения препарат и е назначена физикохимична експертиза.

Псевдоефедринът е прекурсор, използван за производство на синтетични наркотици, поради което подлежи на засилен официален контрол с оглед законовите регламенти.

Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.