Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният вот на предсрочните парламентарни избори за 48-мо Народно събрание на 02.10.2022 г. е манипулиран, информират от СГП.

По-рано днес Агенция "Фокус" отправи официално запитване до Прокуратурата относно проверка на сигнала за манипулиран машинен вот, на което тя отговори с официална информация.  

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката цели да установи дали са налице достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, който да попада в обхвата на предметната компетентност на СГП, се казва в прессъобщението.

Проверката е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС), на която е указано извършването на конкретни действия, свързани с процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и евентуалното наличие на основания за образуване на досъдебно производство.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена, допълват от прокуратурата.

С твърдения за манипулиран машинен вот лидерът на БСП Корнелия Нинова и заместник-председателят на парламентарната група на Свиленски предизвикаха реакции в залата по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", каза Свиленски.

Кирил Петков го обвини в лъжа и обяви от парламентарната трибуна, че ще подаде иск срещу Георги Свиленски.