Софийска градска прокуратурата образува досъдебно производство за тежко умишлено пътнотранспортно произшествие и за каналджийство, по случая с тежко ранения полицай тази сутрин. Това съобщи на брифинг градският прокурор на София Илиана Кирилова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Делото ще бъде под надзора на прокуратурата и вече е възложено на НСлС с оглед спецификата на случая и опита, който имат.

Провеждат се активно разпити на свидетели, търсят се преводачи от сирийски ,за да бъдат разпитани и мигрантите. 

За водача на микробуса, който е превозвал мигрантите се знае, че е криминално проявен и е възможно да има и осъждания, каза прокурор Иво Илиев. 

По първоначална информация бусът се е движил с доста висока скорост и не е изпълнил полицейските разпореждания за спиране, за това е бил преследван. Той e излизал от магистрата и влизал в околовръстния път, когато е станал инцидента. Полицаите са имали някакви подозрения за този бус, за това са се опитали да го спрат. Той е бил прихванат на магистралата, след Пловдив.  

Тепърва ще се събират доказателства за това откъде е тръгнал буса и колко точно мигранти е превозвал, обясниха от прокуратурата. 

"Ударът е много сериозен. Най-вероятно е загубил контрол водачът", каза един от следователите от НСлС, който участваше в огледа на местопроизшествието. По думите му гоненият микробус е навлизал в завой, опитвайки се да се качи на "Околовръстния път", а асфалтът вероятно е бил мокър", обясни следовател.