Мотивът за убийството на 82-годишната жена от русенското село Щръклево е сексуален, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. За престъплението вчера беше задържан 18-годишен младеж, предава bTV.

Убийството е извършено на 1 януари между 13 и 17 ч в дома на жертвата, показват данни от аутопсията. Тялото е намерено на 2 януари от сина ѝ.

Веднага са установени следи от насилие и са започнати процесуално-следствени действия. Тъй като не е имало следи от взлом, нито изчезнали пари и вещи, кръгът на разпитваните е сведен до познатите и съседи.

Разпитан е и 18-годишният съсед Светлин Ангелов, който отрекъл да знае нещо. След изясняване на алибито на всеки един са извикани криминални психолози от Плевен да работят с младежа. В рамките на 24-часовото му задържане по ЗМВР е установено, че той е извършителят на тежкото престъпление.

Той се е признал за виновен и посочил като мотив сексуални желания. Вчера е бил извършен следствен експеримент, който е потвърдил признанията.

Според прокуратурата 18-годишният е съзнавал действията си и е изразил съжаление за стореното. Ще му бъде назначена психологическа и психиатрична експертиза.

За него се знае, че има затруднения в комуникацията, завършил е само 9. клас, част от семейството му живее в Дания, където той е работил. Има роднини и  Нидерландия. В България не е работил нищо. Неговото семейство е помагало на възрастната жена и затова тя му е имала доверие.

Русенският окръжен съд остави за постоянно в ареста 18-годишния младеж. Служебният защитник поиска от съда по-леката мярка "домашен арест“, като обясни, че той е само на 18 години и постоянният арест може да увреди психиката му.