Започва отсяването на проекти в третия сезон на PARA Robotics Incubator, насочен в сферата на роботиката, автоматизацията и иновациите. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация Кристиян Михайлов. "Търсим решения, които са свързани както с различни индустрии в сферата на софтуера, AI, IоТ, така и в проекти на земеделието, устойчивото развитие, медицината.“

По думите му в Инкубатора за идеи са кандидатствали много хора от различни краища на България: София и Пловдив най-вече, но и от Варна, Плевен, включително и от малки села около Родопите. "Има също така и много интересни идеи, насочени в областта на роботиката, автоматизацията и дроновете,“ сподели той, като добави, че някои от проектите са на ученици, които имат доста добри инженерни познания. Също така прави впечатление, че в част от проектите се използва и изкуственият интелект, като това са най-вече проектите за развитие на дронове с определени индустриални приложения.

Кристиян Михайлов подчерта, че част от проектите много бързо доказват ценности си, докато други имат нужда от по-дълъг път на развитие за това да бъдат доказани като работещи. Той подчерта, че ценността на роботиката е в това, че тя се използва предимно в индустрията, където имаме тежки и сложни операции, докато за приложението й в обикновения живот, роботиката има по-дълъг етап на развитие. "Инкубаторът, който ние правим, иска да покаже точно това – как от прототипна фаза проектите трябва да мислят за потребителите и за това те да могат да ги използват максимално опростено. Искаме да създаваме работещи решения още от идейна фаза,“ обобщи той.

5-те най-добри проекта ще получат възможност да разработят прототип, да получат безплатен хардуер, да посетят различни лаборатории и да работят заедно с инженери и експерти от индустрията. "По този начин те ще могат да надградят техническите си знания с нашата обучителна програма и на 26 септември ще могат да представят проекта си по време на Robotics Strategy Forum, както и ще получат сумата от 5 000 лева, за да продължат с разработката си,“ разясни още Кристиян Михайлов. 

Кандидатстването с проекти в PARA Robotics Incubator е отворено до 23.59 часа на 2 април.