Години наред висшето образование е недофинансирано, като в последните години държавата пренебрегва съществуването на висшето образование като незаобиколим фактор в обществено-икономическия и обществено-политическия живот в държавата. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова.

 

"Висшето образование де факто формира капацитета на една нация, потенциала на една нация, то изгражда и учителите, които работят с децата от яслена възраст. Ако нямаш качествено висше образование, това означава, че нямаш изобщо качество в нито един сектор в икономиката си или пък в социално-икономическата реалност,“ каза тя.

 

Законът за висшето образование не се спазва не само относно възнагражденията, каза тя и даде пример с научноизследователска и художественотворческа дейност, която е присъщата за висшите училища дейност: за тази година са отпуснати едва 1,5% от предвидените от закона 10%. "Държавата не спазва собственото си законодателство. Законът е закон и той трябва да се спазва от всички нас.“

 

По думите й с отпуснати от държавата средства за висшите учебни заведения –41 млн. лева ще бъдат разпределени за дългосрочното повишаване на възнагражденията на администрацията, за стипендии и за осигуряване на равна стъпка между различните академични длъжности в университетите, но отново не се стига до изпълнение на нормата на закона.

 

Българските университети са неглижирани от държавата и това е неоспорим факт – недофинансиране, остаряла материална база, капиталови разходи почти не се извършват. "Опираме до просията на университетите спрямо бизнеса. Ако не е добрата воля на бизнеса, и то не винаги и не във всеки университет, ние няма да имаме и това качество, което имаме в момента в българските университети,“ обясни тя.

 

Според нея липсата на подходящо законодателство, което управляващите трябва да направят в комуникация с академичната общност, води до тази липса на тези практикоприложни и научноизследователски хъбове, които са характерни за университетите в Западна Европа. "Без срещата между теорията и практиката няма как да градим въобще кадри, които са потребни на икономиката. И тази среща трябва да я посредства държавата със съответни преференции, стимули за бизнеса, за да го прави. Но това го няма в България. Многократно сме го инициирали, включително и преди няколко месеца се опитахме в Комисията по образование и наука да прокараме подобен текст, но не ни се получи,“ допълни проф. д-р Миглена Темелкова.