Специално за реакцията след получаване за такъв сигнал много малко неща мога да се променят, защото ако има реална заплаха и е преценено, че сигналът е реален, трябва да се напусне сградата, трябва да се извърши този оглед, който и днеска направиха МВР, трябва да се изчака определено време, или 24 часа, или по-малко, за да е сигурно, че ако има някъде неоткрито устройството, то няма да избухне. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" в ефира на Радио "Фокус" ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), висшето учебно заведение, което беше заплашено с бомба тази сутрин, проф. д-р Димитър Димитров. 

По думите му има нужда от промяна в протокола за действие при такива компютърни заплахи: имейли,  съобщения и най-различни киберзаплахи, които наистина са нови, 2000 година не са съществували.

"Аз си спомням година, когато в нашия университет, 90-те години, някой се обаждаше по телефона когато имаше кандидат-студентски изпити или сесия, беше подобна ситуацията, пак се водеше евакуация. Но беше разкрит така или иначе извършителят. А сега може да има и подобни мотиви в това нещо, но не бива да се подценява която и да е заплаха, и много бързо трябва да има капацитет. Има център за извънредна реакция, компютърен център за извънредна реакция, който трябва да приема такива сигнали: от къде изпратен имейла, да се запази точно как е изпратен, за да може бързо да се реагира, и наистина да се прецени дали е реален сигналът или просто е шега или фалшива заплаха", допълни той. 

Йоланда ПЕЛОВА