Eдна от основните причини за фертилитет, това е затлъстяването, обясни проф. д-р Атанас Щерев, лекар и общественик, известен като "бащата на инвитрото“ в България, в интервю за Агенция "Фокус"

По думите на проф. Щерев е много важно, да се разбере, че поддържането на нормално тегло е свързано с по-доброто здраве.

"Смята се, че около 50% от населението е с наднормено тегло поради обездвижване и неправилно хранене", обясни той.

Във връзка с основните причини, които водят до безплодие той допълни, че в средното училище трябва да има здравна и сексуална просвета : "В часовете трябва да влязат специалисти и да говорят непрекъснато за това как трябва да се подготви за живота и за сексуалния живот младият човек затова, защото продължават да се правят аборти по желание. Това е един неефективен способ за планиране на семейството и на това човек да има деца. Това нещо трябва да се профилактира, трябва да се говори. Има достатъчно модерни контрацептивни методи, с които да се намали до минимум тази практика. И също така половата, сексуалната култура ще позволи да се намали предаването на сексуално трансмисивни инфекции, които също имат своята роля за възникване по-късно на фертилитет."