Младите майки предпочитат секцио цезарея или оперативното родоразрешение и това е против техния интерес, заяви проф. д-р Атанас Щерев, лекар и общественик, известен като "бащата на инвитрото“ в България, в интервю за Агенция "Фокус". "Това е по-опасно, неколкократно, отколкото нормалното раждане", обясни професора.

"Нормалното раждане има редица предимства, когато говорим също така по отношение на новороденото и по отношение на самата майка", каза проф. Щерев.

По думите му световната общественост на акушер-гинеколози категорично смята, че по-малко от 10% секции са опасни за новородените деца, а повече от 15% секции са опасни и стават много опасни за раждащите жени.

"Нормалният процент на секцио цезарея би трябвало да се движи между 10 до 15% ", допълни той.

Щерев обясни, че в страните, които нямат достатъчно здравна култура, този процент се движи 50, 60, 70 и повече дори процента, което силно уврежда интересите точно на родните бебета и на раждащите жени.

''Това е лоша епидемия, която завладява много хора, без да знаят истинската стойност на нормалното раждане или на секцио цезарея'', каза в заключение професора.