Най-страшното в България е, че е овладяна медийната среда, овладяна е от проруски олигархични кръгове, които моделират мисленето на българина до боравене с топоси, това стана ясно от анализа на проф. Калин Янакиев, философ, богослов, преподавател в СУ "Св.Климент Охридски", за Агенция "Фокус“ по темата за грешките, които обществото ни допусна през изтеклата 2022 година.

"Съжалявам, че го казвам пред медия. Не го казвам за Вашата медия. Но медийната среда в България е тотално овладяна от олигархични и направо ще си позволя да кажа - проруски кръгове, които внушават онова, което трябва да мисли българското общество. И то, уви, с ентусиазъм мисли това, което му внушават. По-голямата част от нашето общество е отвикнало да мисли. Да мисли със собствената си глава. То започна да мисли с топуси, които му бяха насаждани от страна на казионните медиите" , каза проф.Янакиев.

Според анализа му, това овладяване проличава в моделирането на мисленето на българина, което през 2022 година ясно е проличало по отношение на реакцията на обществото по темата за войната в Украйна.

"Виждате, да речем, настоящият български президент, който непрекъснато порицава войнолюбците в българския парламент. Виждате неадекватно държане на цяла парламентарна група, която по времето, когато се гласуваха помощите за Украйна, вдигнаха листчета с надпис "Не на оръжията. Мир", нещо което би било адекватно, ако бе извършено пред посолството на госпожа Митрофанова.

Защото само тази страна започна да употребява агресивни оръжия и само тя би могла да спре тази агресия. Да се иска от българския парламент, гласуващ помощ за нападната страна, за жертвата в тази война, означава просто да не смееш да признаеш, че желаеш победата на агресора", допълни философът.

Проф. Янакиев анализира и вътрешнополитическите ни трусове: "Ситуацията с българския парламент и невъзможността да се излъчи редовно правителство е резултат от вота на българския народ, който така подреди партиите, че те не могат да съставят мнозинство. Опитваха се да ни залъжат, че виновни за това, видите ли, са политиците, много започнаха да обичат тази събирателна дума, които не искали да загърбят егото си, да премахнат червените линии помежду си и т.н. Това също е един топус, насаден в главите на обществото от казионните медии".

"Аз например, никога не съм гласувал за определена партия, за да загърби тя определени свои червени линии. Напротив, гласувал съм тъкмо заради заявените преди това от нея червени линии. Ето всички тези неща непрекъснато ни биват снасяни от казионните медии и хората започнаха да ги повтаря", каза още професорът, като допълни: "Слава Богу, ние сме парламентарна република. Излъчваме онези, които ще ни управляват със собствения си вот. И вотът беше такъв. Именно такъв, че не позволява създаване на едно стабилно управление, както пък пак казионните медии непрекъснато ни внушават, че трябва да желаят".