Най-сериозни шансове за следващ президент на Иран има Мохамед Багер Галибаф. Той е старата гвардия, той се е доказал и той е традиционен консерватор, не е от новите и тези най-крайните. Плюс това той е познато лице, шеф на парламента, докато Саид Джалили е силно консервативен. Той просто олицетворява Революционната гвардия. Не, че Галибаф не е свързан с тази прослойка, но лично аз бих се учудил, ако се появи Мустафа Бур Мохамади – това е министърът на правосъдието, единственият клирик, т.е. той би могъл да се впише в нещо като наследник на духовния ръководител. Този, който евентуално ще наследи Али Хаменей трябва да бъде клирик. Все още сме в началото на предизборната кампания, ще видим как ще тръгнат нещата. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му за следващ президент на Иран ще се търси най-удобният и този, който ще съхрани режима.

На въпрос дали има вероятност Иран да се отклони от траекторията, която е следвала към този момент, проф. Чуков заяви: "Такава опасност просто няма. Просто ще видим каква разцветка ще предпочете Али Хаменей. Той е на крехката възраст от 85 години и той си дава много добре сметка, че мандатът, който евентуално би трябвало да изкара новият президент, той може да не го дочака. Затова той се опитва да нареди някаква приемственост, включително и в експертния, лидерския съвет, този, който избира духовният наставник. И там президентът ще играе много важна роля. Нека да кажем, може би няколко имена да споменем. Очертава се втори тур, като най-вероятно ми се струва, че Багер Галибаф – това е председателят на парламента, който се кандидатира за четвърти път, за четвърти път, може би ще отиде на балотаж, поне така сочат предварителните данни, като може би реформаторът – това е бившият министър на здравеопазването, това е Масуд Пезешкян, той може би да му бъде опонент, но не е много сигурен, тъй като има и още един Саид Джалили, който е много тясно свързан с Революционната гвардия.

И нека да кажем, първият и третият, които споменах, всъщност се отказаха в предните президентски избори в полза на Ебраим Раиси, т.е. една група консерватори, която са с различни разцветки. Мисля си, че в крайна сметка Али Хаменей ще прецени, кой е най-удобен, т.е. кой е най-перспективен", коментира арабистът.